Skip to main content
Het bepalen van de "beste" remmen voor mountainbikes hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeuren, rijstijl, terrein en budget.

Over het algemeen maken mountainbikes vaak gebruik van schijfremmen. Schijfremmen bieden superieure remprestaties vooral onder uitdagende omstandigheden zoals modder, water of steile afdalingen. Ze zijn betrouwbaarder en hebben meer remkracht dan de traditionele velgremmen. Schijfremmen bieden verschillende voordelen voor mountainbikers, zoals betere remprestaties, consistentie onder verschillende omstandigheden, minder slijtage van de velgen en betere modulatie van de remkracht. Ze worden steeds populairder op mountainbikes vanwege hun betrouwbaarheid en superieure remvermogen.

Er zijn twee soorten schijfremmen die op mountainbikes worden gebruikt: mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen.

  1. Mechanische schijfremmen: Schijfremmen, zowel mechanisch als hydraulisch, worden over het algemeen beschouwd als de beste remoptie voor mountainbikes. Ze bieden uitstekende remprestaties, betrouwbare remkracht en consistentie onder verschillende omstandigheden. Schijfremmen hebben ook minder last van modder, water en andere verontreinigingen op de remoppervlakken, waardoor ze beter presteren in ruig terrein. Deze remmen worden bediend met een kabel, vergelijkbaar met traditionele velgremmen. De kabel trekt aan een remhendel die vervolgens de remklauw activeert en de remblokken tegen de remschijf drukt.

  2. Hydraulische schijfremmen: Binnen de categorie schijfremmen bieden hydraulische schijfremmen over het algemeen de beste remprestaties. Deze remmen maken gebruik van hydraulische vloeistof om de remkracht over te brengen. Wanneer de remhendel wordt ingedrukt, wordt er druk opgebouwd in het hydraulische systeem, waardoor de remklauw wordt bediend en de remblokken tegen de remschijf worden gedrukt.

Schijfremmen zijn een uitstekende optie voor diverse mountainbike fietsvakanties, vooral voor diegenen die zich afspelen in uitdagende omgevingen en terreinen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Hooggebergte: Fietsvakanties in bergachtige gebieden met steile afdalingen en technische paden kunnen profiteren van de betere remkracht en modulatie van schijfremmen.

  2. Natte omstandigheden: Als je van plan bent om te fietsen in regenachtige of modderige omgevingen, bieden schijfremmen een betrouwbare remprestatie, zelfs onder natte omstandigheden.

  3. Lange afstanden: Voor fietsvakanties waarbij je lange afstanden aflegt, bieden schijfremmen meer consistente remprestaties, wat vermoeidheid van je handen vermindert en je meer controle geeft tijdens afdalingen.

  4. Bikepacking: Als je van plan bent om te gaan bikepacken en veel bagage op je fiets meeneemt, bieden schijfremmen betere remkracht en stabiliteit, waardoor je veilig kunt afdalen, zelfs met een zware belading.

Kortom, schijfremmen zijn een prima optie voor mountainbike fietsvakanties waarbij je te maken krijgt met uitdagende omstandigheden, technische afdalingen of waar extra remkracht en controle gewenst zijn.

 

Ga naar het remmen overzicht

Ga naar fietsvakantie overzicht met mountainbike

Fietsvakantie met Mountainbike